En vas med tulpaner kan med sin enkla skönhet lyfta ett helt hem. Foto: Pixabay

Den tidiga våren är tulpanens tid. Vi svenskar älskar dessa blommor med sina gnissliga blad och ståtliga stjälkar. De vackra färgerna och den härliga doften. Vi älskar dem så mycket att vi från januari fram till påsk köper häpnadsväckande en miljon tulpaner om dagen. Med den siffran är vi de som köper allra flest tulpaner per invånare – i hela världen.

 

I Sverige finns det cirka 250 tulpanodlare och faktum är att vi nästan enbart köper just svenska tulpaner. Tillsammans driver de svenska odlarna upp ungefär 150 miljoner tulpaner varje år - en hisnande siffra. Vi köper tulpaner i livsmedelsbutiker, i kiosker, på bensinmackar och i blomsteraffärer. Vi köper dem till varandra och till oss själva, till vardags och till fest. Det är nästan som att en tulpanfeber slår till varje vårvinter. Så vad beror det egentligen på?  


Tulpaner kan se ut på många olika vis. På senare tid har olika flerbladiga tulpaner blivit populära. Foto: Pixabay

 

En nystart

Efter Sverige på tulpanlistan kommer Finland och Danmark. Tre nordiska länder som alltså är världsbäst på att köpa tulpaner. Det skulle kunna handla om att vi i längtar efter ljus, klara färger, gröna blad och vår. Den långa perioden av mörker och kyla gör att vi vill fylla hemmen med fräsch grönska. En hoppfullhet, en nystart.  


Foto: Pixabay

 

Inte längre lyx

Tulpanens frammarsch tog fart under 70-talet. Från att tidigare bara kunnat köpas på handelsträdgårdar och i blomsterbutiker så började de så smått säljas även i mataffärerna. Innan hade tulpanen ansetts som lyx och kostat därefter. Så snart försäljningen i livsmedelsbutiker tog fart så försvann lyxstämpeln från den våriga blomman. Idag köper vi runt 90 procent av alla våra tulpaner i livsmedelsbutiker.  


Barn på äventyr i en tulpanodling. Foto: Pixabay

 

Lättskött

En annan teori om varför tulpanen är så populär är att den är lättskött och står sig länge. Om du skär av en centimeter av yttersta stjälken, byter vatten med jämna mellanrum och har dem på en sval plats – då kan de stå sig i över en vecka.  


Arrangera gärna tulpanerna utan blad i småvaser - det blir väldigt vackert. Foto: Pixabay