Vilken fläck försvinner med hjälp av tavelkrita? Foto: Stockphotosecrets

Vissa fläckar kan vara riktigt svåra att få bort och kan i värsta fall helt förstöra ett plagg. Här är tre metoder att få bort tre olika slags fläckar på textilier - alla med riktigt bra resultat!

  

Avlägsna gräsfläckar

Vi har alla råkat ut för det (särskilt med barn) - envisa gröna gräsfläckar som vägrar ge med sig. Gräsfläckar tar du effektivt bort med ren sprit. Fukta ordentligt med sprit och låt plagget vila innan du sedan tvättar det i maskin enligt anvisningen. Har du inte ren sprit hemma kan det i vissa fall även fungera att gnugga in koncentrerat diskmedel på fläcken. Låt sedan vila i någon timma innan du tvättar som vanligt.  


Säg hejdå till gräsfläckar. Foto: Pixabay

 

Bli av med oljefläckar

Oljefläckar kan vara otroligt svåra att få bort. Som tur är finns det en effektiv lösning - tavelkrita! Gnugga en vanlig vit tavelkrita på fläcken, låt vila några timmar och borsta sedan bort. Kritan är väldigt effektiv att suga upp fettet, varför det fungerar så pass bra. Du kan behöva avsluta med att tvätta plagget som vanligt, för att få bort dammet.Olja kan vara svårt att tvätta bort. Foto: Pixabay

 

Bakpulver mot vanliga fläckar

Många vanliga fläckar kan gå bort med bakpulver. Fukta en trasa och doppa den i en skål med bakpulver. Gnugga sedan på fläcken, låt vila en stund och tvätta slutligen som vanligt.  


Foto: Unsplash