Foto: Stockphotosecrets

Mässing kan lätt tappa glansen och se matt och tråkig ut. Du behöver inte köpa särskilt putsmedel för att få till den där härliga glansen. Här är våra bästa tips som dessutom är både billiga och miljövänliga. Testa du också!

 

Mässing ett oväntat känsligt och mjukt material. Var noga med att inte använda rengöringsmedel som innehåller slipmedel och undvik trasor och papper med skrovlig yta som kan repa. Bara de mjukaste trasorna är bra nog för dina mässingsföremål!  

 

Hett vatten

Om dina mässingsljusstakar fått stearinfläckar eller gröna missfärgningar är det här knepet det allra bästa.

Gör så här

1 ) Koka upp vatten i en lagom stor kastrull. 2 ) Ta av kastrullen från spisen. 3 ) Peta försiktigt bort det stearin som är lätt att få bort, var noga med att inte repa eller skrapa. 4 ) Ställ ner ljusstaken i vattnet en liten stund, så att stearinet mjuknar och blir löst. 5 ) Lyft ur ljusstaken och putsa försiktigt med mjuk och fin rengörongstrasa. 6 ) Torka bort vattenresterna noggrant med len och fin trasa och låt lufttorka. Klart!  

Bikarbonat och citron

Den här metoden kan vara den allra mest effektiva samtidigt som den är skonsam, billig och snäll mot miljön.

Ingredienser
  • ½ citron
  • 1 till 1½ tsk bikarbonat
  • En liten burk eller skål att göra blandningen i
Gör så här

1 ) Pressa citronsaften i skålen. 2 ) Strö i bikarbonatet. Det kan börja bubbla och fräsa till en början vilket är helt normalt. Det kommer lugna ner sig när blandningen är färdig. 3 ) Rör tills dess att det blivit en jämn och fin kräm/sås. 4 ) Använd en mjuk, slät och ren trasa och applicera blandningen på mässingsföremålen. Behöver du komma åt bättre så kan du använda fingrarna. Om mässingen är väldigt smutsig så kan du behöva upprepa proceduren några gånger för att få bäst resultat. 5 ) Avsluta med att skölja med ljummet vatten. Torka bort vattenresterna noggrant med len och fin trasa och låt lufttorka. Klart!   TIPS Det är inte bra om stearinet fastnar i avloppet. Samla upp det och släng det i soporna istället!  


Foto: Pixabay