Bästa knepet för rengöring av mattor. Foto: Pixabay

 Att rengöra mattor kan vara riktigt krångligt. Ofta behöver de lämnas in till tvätteri, eftersom materialen och storlekarna gör dem svåra att tvätta hemma själv. Som tur är finns en fantastiskt smart metod att tvätta sina mattor - genom att använda snö!  

 

Ett klassiskt gammalt husmorsknep är att tvätta sina mattor i snön. Det är en smart metod som passar särskilt bra för orientaliska mattor, ullmattor, vävda mattor med mera. Se bara till att få ut mattan i trädgården en kall dag när snön ligger vit, sedan kan du effektivt rengöra den utan att behöva betala ett tvätteri. Dessutom är snömetoden hur miljövänlig som helst. Läs vår beskrivning och lycka till med mattvätten!  


Börja med att dammsuga och ställa bort möbler. Foto: Pixabay

 

Gör så här

1 ) För att tvätta mattorna i snön behöver det vara rätt slags snöväder. Blötsnö är inte att rekommendera. Det ska vara kallt och pudersnö.   2 ) Börja med att lyfta bort alla möbler och annat som kan stå på mattan. Dammsug den sedan på båda sidor.   3 ) Mattan behöver sedan "vänjas vid kylan". Häng därför ut den så att den kyls ned en stund, annars riskerar snön att smälta när den rumsvarma mattan läggs på plats för snötvätt.


Dammsug, rulla ihop, bär ut och sätt igång. Foto: Pixabay

  4 ) När mattan blivit kall lägger du den med ovansidan (luggen) nedåt i pudersnön.   5 ) Använd en mattpiska eller en borste och slå lätt på mattans baksida så att damm och smuts släpper.   6 ) Därefter vänder du på mattan och lägger den på en ny, ren snöyta (där dammet och smutsen inte hamnat).   7 ) Borsta försiktigt mattan med ren snö för att på så vis rengöra ytan.   8 ) Häng sedan upp mattan (utomhus) och borsta av den sista snön.   9 ) Ta nu in mattan och häng den på tork om den är fuktig. Se till att inte ha ömtåligt golv under, eftersom det kommer droppa.   10 ) Dammsug mattan igen när den är torr och lägg den på plats. Klart!  


Slipp damm, smuts och andra partiklar genom att snötvätta mattorna. Foto: Pixabay