Strö gärna över exempelvis sesamfrön eller solroskärnor för lite mer textur. Foto: Pixabay

 
Hummus är en krämig och smakrik röra med rötter i det arabiska köket. Du kan enkelt göra den hemma för att sedan servera den som tillbehör till maten eller som dipp till grönsaker eller bröd.

 

Ingredienser, 8 pers

  • 5 dl kokta kikärtor (du kan antingen blötlägga och koka själv eller köpa färdigkokta)
  • 0,5 tsk salt
  • 2- 3 st vitlöksklyftor
  • 4 msk tahini (sesampasta, finns färdig att köpa)
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl fin olivolja
  • 1 nypa spiskummin
  • vitpeppar

 

Gör så här 1 ) Blötlägg kikärtorna över natten och koka dem sedan, alternativt köp färdigkokta på burk eller i tetra. 2 ) Skölj kikärtorna noga i durkslag och rysta så att vattnet rinner av. 3 ) Mixa kikärtorna tillsammans med olivoljan. 4 ) Pressa i vitlök, häll i tahini och kryddor. Mixa lite till. 5 ) Smaka av med citronsaft, lite åt gången. 6 ) Lägg upp på fat och ringla över lite olivolja. 7 ) Servera och njut!

Dippa gärna grönsaker och bröd i hummusen, det är fantastiskt gott! Foto: Pixabay