En riktigt god focaccia smakar som Italien en varm sommardag. Den frasiga ytan kombinerat med brödets luftighet, det blir inte bättre än så. Den här focaccian bakar du enkelt i långpanna.

 

Ingredienser (2 plåtar)

  • 25 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten (ca 37 grader)
  • 0,5 dl olivolja (gärna jungfruolivolja)
  • 7 dl vetemjöl special
  • 2 msk flytande honung
  • 1-1,5 msk flingsalt
  • 3-4 kvistar färsk rosmarin
  • ca 250 g körsbärstomater
  • Extra olivolja och flingsalt till plåten och till utbakning

 

Gör så här  1 ) Häll i vattnet i en bunke. 2 ) Smula ner jästen och rör om så att den löses upp. 3 ) Vispa i olivolja, salt och honung. 4 ) Tillsätt försiktigt mjölet och arbeta till en deg, knåda i ca 4-5 minuter. 5 ) Lägg över bakduk och låt jäsa i ca 35 minuter. 6 ) Sätt på ugnen på 240 grader (varmluft 220 grader). 7 ) Mjöla bakbord och tippa ut degen, dela i två delar. 8 ) Knåda snabbt tills de båda degarna håller samman bra. 9 ) Lägg på två oljade plåtar med flingsalt i botten 10 ) Platta ut de båda degarna tills de är ca 1,5 cm tjocka. Låt jäsa under duk tills de har fått dubbel storlek, det tar ca 30 minuter. 11 ) Ta av dukarna och gör små gropar i degarna med fingrarna. Dela tomaterna i två delar och tryck ner i groparna. Strö över rosmarin och salt samt ringla över olivolja. 12 ) Baka i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills ytan är gyllene. 13 ) Serveras varm eller kall som tillbehör till buffé eller middag.