Citron och choklad är smaker som går väldigt bra ihop. Foto: Unsplash

Njut av underbart goda citronmuffins med chokladfrosting. En smakkombination som känns både frisk och intensiv på samma gång - perfekt för en fika i den tidiga vårsolen!  

 

Ingredienser muffins, 12 st

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker (eller 1/2-1 tsk äkta vaniljpulver)
  • 60 g osaltat smör
  • 1 dl standardmjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk rivet citronskal

Ingredienser frosting

  • 120 g mörk choklad (gärna 70% kakaohalt)
  • 150 g rumsvarmt osaltat smör
  • 150 florsocker

 

Gör så här

1 ) Börja med att sätta ugnen på 175 grader. 2 ) Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt med en elvisp. 3 ) Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan ner mjölken i det smälta smöret. 4 ) Rör ner smörblandningen i ägg­vispet. 5 ) Ta fram en bunke och blanda mjöl, bakpulver och salt. 6 ) Sikta ner i blandningen, lite i taget, under omrörning. 7 ) Rör till en jämn smet. 8 ) Riv citronskalet, utan att få med det vita. 9 ) Tillsätt citronskalet i smeten. 10 ) Ta fram en ugnsplåt och täck med bakplåtspapper. Alternativt kan du använda en muffinsplåt som du sedan ställer på galler i ugnen. 11 ) Placera ut muffinsformar på plåten eller muffinsplåten. Använder du inte muffinsplåt kan det vara bra att använda dubbla muffinsformar, för bättre stabilitet. 12 ) Fyll med smet ungefär till hälften i muffinsformarna. 13 ) Placera i mitten av ugnen och grädda cirka 13-15 minuter. 14 ) Lägg de nygräddade muffinsarna på ett galler, låt svalna. 15 ) Under tiden som muffinsarna svalnar är det dags att blanda ihop chokladfrostingen. 16 ) Smält chokladen i mikron  i en värmetålig skål. Värm ungefär 30 sekunder i taget och rör sedan om. (Vill du hellre smälta chokladen i vattenbad så går det lika bra. 17 ) Låt chokladen svalna något medan du vispar smör och florsocker i en bunke med elvisp. 18 ) Tillsätt sedan den smälta chokladen under omrörning och vispa till en slät och krämig blandning. 19 ) Verkar konsistensen för lös för att spritsa kan du försiktigt sätta till lite mer florsocker. 20 ) Spritsa eller klicka ut frosting på muffinsen. Spritsar du så blir det finast om du börjar att spritsa ute på kanten för att sedan cirkla inåt. 21 ) Servera och njut!