Biscotti är gott till kaffet. Foto: Stockphotosecrets

Biscotti är skorpan från Italien som kan varieras i all oändlighet. Den här varianten har en rik chokladsmak med hasselnötter och apelsin. Passar perfekt efter maten till en kopp kaffe eller te och oväntat enkel att baka!

 

Ingredienser, 25-30 st

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1-2 apelsiner (rivet skal)
  • 2 ½ dl vanligt vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker (eller 1/2 dl äkta vaniljpulver)
  • 1 ½-2 dl kakao
  • 100 g hasselnötter (hackade)
  • 100 g hackad mörk choklad

 

Gör så här

1 ) Börja med att sätta ugnen på 175 grader. 2 ) Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper 3 ) Vispa smör och socker pösigt i en bunke. 4 ) Tillsätt ägget och vispa. 5 ) Tvätta apelsinerna och riv skalet, utan att få med det vita. 6 ) Tillsätt apelsinskalet i smeten. Röt om. 7 ) Ta fram en bunke och blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. 8 ) Hacka hasselnötterna och den mörka chokladen i lagom stora bitar. Blanda det i smörblandningen så att det blir bra fördelat. 9 ) Dela degen i tre lika stora delar. 10 ) Rulla varje del till en längd (ungefär 20 centimeter per rulle). 11 ) Lägg rullarna på plåten och platta till dem lite lätt. 12 ) Sätt in plåten i mitten av ugnen och låt grädda i 20 minuter. 13 ) Ta ut plåten och låt längderna svalna en stund. Skär sedan diagonalt med en vass kniv drygt 1 ½–2 centimeter breda bitar. Se till att ta det försiktigt då de lätt spricker och går sönder. 14 ) Lägg tillbaka bitarna på plåten med snittytan uppåt. 15 ) Ställ in plåten i mitten av ugnen och stäng av värmen. 16 ) Låt stå i ugnen tills den är helt sval igen. Ta då ut plåten och njut av underbart goda kakor!