Njut av en klassisk pastarätt med tomat och parmesan. Foto: Stockphotosecrets

Pasta pomodoro är en klassisk italiensk pastarätt. I all sin enkelhet över träffar den många andra maträtter. Laga denna italienska klassiker och njut av de härliga smakerna!  

 

Ingredienser, 4 personer

  • 450 g spaghetti
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • 1-1,5 msk grönsaksfond (alternativt en grönsaksbuljongtärning)
  • Svartpeppar och salt efter tycke och smak

Ingredienser topping/garnityr

  • 100 g parmesanost (ej färdigriven)
  • Några blad färsk basilika
  • Några matskedar olivolja

 

Gör så här

1 ) Koka spaghettin i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. 2 ) Strimla gullöken i tunna, fina skivor. 3 ) Fräs löken i en kastrull i lite olivolja på medelhög värme så att den blir glansig (inte bränd). 4 ) Pressa vitlöken ner i kastrullen och tillsätt de krossade tomaterna. 5 ) Finhacka basilikabladen av ungefär en halv kruka. 6 ) Tillsätt grönsaksfond eller buljong, tomatpuré, hackad basilika, salt och svartpeppar (inte för mycket salt eftersom fonden är salt). 7 ) Låt din tomatsås koka försiktigt på låg värme i cirka 10 minuter, rör om under tiden. 8 ) Blanda tomatsåsen och pastan och lägg upp på tallrikar. 9 ) Riv över rikligt med färsk parmesan (använd exempelvis en potatisskalare). Du kan även riva den med rivjärn. Ringla över lite olivolja och lägg på några blad färsk basilika. Buon Appetito!