Foto: Stockphotosecrets

Funderar du på vad du ska laga till middag? Hasselbackspotatis är en riktig klassiker som alltid går hem. Servera den krispigt ugnsbakade potatisen med en trevlig kött- eller fiskbit - vips har du lagat en riktig festmåltid!

 

 

Ingredienser (4 personer)

  • 6  fasta potatisar (jämnstora)
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk torr riven ost
  • Eventuellt några nypor ströbröd

 

Gör så här

1 ) Börja med att sätta ugnen på 225°C. 2 ) Skala potatisen. Skär den sedan i tunna skivor, men inte helt igenom. Ett tips är att lägga den  i en träslev, så att den ligger stadigt och du inte skär rakt igenom av misstag. 3 ) Ta fram en ugnssäker form. Placera potatisarna i formen med den skårade sidan uppåt. 4 ) Smält smöret i en kastrull eller i mikron. 5 ) Pensla potatisarna med det smälta smöret och placera i mitten av ugnen. 6 ) Låt stå i ugnen i 20 minuter. 7 ) Ta ut formen och pensla ett lager till med smör. 8 ) Strö över den rivna osten och eventuellt några nypor ströbröd för extra knaprighet. 9 ) Ställ tillbaka i mitten av ugnen och låt stå i ytterligare 20 minuter, tills ytan på potatisarna är gyllenbrun. Testa gärna med potatissticka för att se när de mjuka och färdiga. 10 ) Serveras med en trevlig bit kött eller fisk. 11 ) Njut av en god middag!