Gör din egen fantastiskt goda ajvar. Det är lite krångligare än att köpa den färdiga varianten på burk - men detta blir så mycket bättre. Perfekt som tillbehör till de flesta maträtter och som pålägg på mjukt bröd.

 

Ajvar relish har blivit populärt i Sverige som ett komplement till ketchup eller andra såser. Även som tillbehör till flertalet varma och kalla rätter samt som smörgåspålägg. Ajvar har sitt ursprung i Balkan och ses ofta som en nationalrätt i Albanien, Serbien och Makedonien. Du kan variera styrkan på såsen beroende på ingredienserna, hur mycket chilipeppar du har i såsen styr hettan. Att göra egen ajvar är visserligen krångligare än att köpa färdig på burk, men resultatet blir väldigt mycket bättre!  

Ingredienser

  • 1 stor och mogen aubergine
  • 4 st röda paprikor
  • 3-5 st spansk peppar (beroende på önskad styrka)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0.5 dl färskpressad citronsaft
  • 2-3 msk jungfruolivolja
  • Salt

 

Gör så här

1 ) Sätt ugnen på 225°. 2 ) Kärna ut paprikorna. Dela varje paprika i fyra delar samt dela auberginen i två delar på längden. 3 ) Lägg paprika och aubergine på en plåt med bakplåtspapper. Rosta tills skalet blivit svartbränt på några ställen. 4 ) Lägg därefter de rostade grönsakerna i en papperspåse eftersom den suger upp överflödig fukt och ånga. 5 ) När auberginen och paprikorna hunnit svalna lite är det dags att ta bort paprikaskinnet och gröpa ur aubergineköttet. 6 ) Hacka aubergine och paprika i bitar. 7 ) Finhacka vitlöken och den spanska pepparn. 8 ) Fräs vitlöken och spanska pepparn tillsammans i en matsked olja. 9 ) Blanda i grönsakerna och fräs i ytterligare några minuter. 10 ) Mixa alltsammans med vinägern i en blender eller med en stavmixer. Krydda, tillsätt resten av oljan och citronsaften. 11 ) Häll upp i tätslutande burkar och låt svalna. Håller i ungefär 2 veckor i kylen.  

Tips

Du kan variera styrkan på din sås genom att ta färre eller fler pepparfrukter. Rensa bort kärnorna för en mildare smak, eftersom det är i kärnorna som själva styrkan sitter.  Var försiktig så att du inte kliar dig i ögonen eller i ansiktet när du hanterar pepparfrukten, eftersom den är mycket stark.