Njut av riktigt goda, hemmagjorda köttbullar. Foto: Stockphotosecrets

Vad tycker du är godast på julbordet? Många skulle snabbt svara köttbullarna. Testa att göra årets köttbullar efter vårt goda recept. Förutom kryddpeppar, som är en klassisk skånsk ingrediens i köttbullar, så har vi adderat ytterligare en underbar krydda för extra julsmak. Du kommer älska det!

 

Ingredienser till ca 8 personer

  • 800 g köttfärs av bra kvalitet (svensk och gärna ekologiskt)
  • 2 små schalottenlökar
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl standardmjölk (kan bytas ut mot grädde för rikare smak)
  • 2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk mald kryddpeppar
  • 1 1/2 krm mald kanel
  • 2 krm mald vitpeppar
  • 4 msk smör

 

Gör så här

1 ) Börja med att blanda köttfärsen med salt i en bunke. Låt vila i cirka 10 minuter. 2 ) Skala och finhacka schalottenlökarna mycket fint. 3 ) Ta ram en stakpanna, hetta oljan och fräs löken blank (se till att den inte får färg). Ta av från plattan och låt löken svalna i en skål eller på en tallrik. 4 ) Ha i ten nu kalla löken i färsen och blanda väl. 5 ) Ha i ströbrödet och låt svälla i ungefär tio minuter. 6 ) Häll i mjölken i färsblandningen. 7 ) Måtta upp och ha i alla kryddor och blanda sedan det hela till en slät smet. 8 ) Fukta händerna med kallt vatten och forma smeten till jämna köttbullar. 9 ) Stek några i taget i smör (ha inte för hög värme). Skaka pannan med jämna mellanrum så att alla köttbullar blir jämt brynta. 10 ) Sänk värmen på plattan när köttbullarna börjat få lite färg. Stek under uppsyn i ungefär 7-10 minuter, tills alla köttbullar är genomstekta. 11 ) Köttbullarna är nu klara! Hoppas de smakar!  


Duka upp köttbullarna på julbordet, de kommer bli en succé. Foto: Pixabay