Soltorkade tomater istället för ansjovis. Foto: Stockphotosecrets

 

Få rätter hör den svenska julen till på samma vis som Janssons frestelse. Många familjer har sitt alldeles eget recept som kanske rent av gått i arv från en tidigare generation. Om du vill uppdatera julbordet lite så rekommenderar vi varmt denna Jansson med en lite mer "moderna ingredienser". Resultatet blir en gratäng som påminner mycket om den klassiska, men som känns lite lyxigare. 

 

Om du inte vill släppa taget om din vanliga Jansson kan du alltid göra en liten form av denna, då får du genast ett extra alternativ på julbordet. Den kommer dessutom gå hem hos de som äter vegetariskt kost och hos de som inte tycker om ansjovis. Denna Jansson känns lite lyxigare och passar därför även att njuta av exempelvis i mellandagarna eller på nyårsafton.  

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 1 msk extra jungfruolivolja (till stekning)
  • 1 kg potatis ( ca 9 st)
  • 1 dl soltorkade tomater (köpes i olja-och kryddmarinad på burk)
  • 1 1/2 dl ricottaost
  • 3 dl vatten
  • 150 g fetaost
  • Nymalen eller grovmalen svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja (eller jungfruolivolja om du inte har rapsolja hemma)

 

Gör så här

1 ) Börja med att sätta ugnen på 225 grader (varmlust cirka 200 grader). 2 ) Skala och hacka löken i fina bitar. 3 ) Fräs löken på låg värme så att den blir genomskinlig men inte bränd. 4 ) Skala potatisen och skär i tunna strimlor. Du kan även skiva potatisen som du gör till en vanlig potatisgratäng, om du vill variera utseendet på den färdiga gratängen. 5 ) Fiska upp de soltorkade tomaterna ur oljan. Dela dem med vass kniv i smala strimlor. 6 ) Ta fram en bunke och lägg i ricottaost, vatten och salt. Vispa till en slät blandning. 7 ) Blanda sedan den stekta löken, potatisen och bitarna av soltorkad tomat. Smula sedan i fetaosten. 8 ) Ta fram en ugnsform (gratängform) och smörj den med olja. Lägg potatisblandningen i formen. 9 ) Strö över peppar, ströbröd och ringla sedan rapsoljan/olivoljan jämt över det hela. 10 ) Grädda på galler i den nedre delen av ugnen i cirka en timma. Håll koll, potatisen ska bli mjuk och få en gyllene färg. Ett tips är att täcka gratängen med ugnsfolie den senare delen av gräddningstiden, för att ytan inte ska bli för bränd. 11 ) Njut av din underbart goda och "italienska" Jansson och ha en riktigt god jul!