Baka dina egna citronpepparkakor, det är fantastiskt gott. Foto: Stockphotosecrets

Det finns pepparkakor - och så finns det pepparkakor. Dessa ljuvligt goda, och juligt goda, pepparkakor med citron överträffar de flesta. Testa att baka dem i jul och njut av den perfekta kombinationen av smaker - du kommer älska dem! 

 

 

Ingredienser kakor

  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 2-3 msk malen kanel (efter tycke och smak)
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 tsk finkornigt salt (vanligt salt)
  • 1 msk bikarbonat
  • 19 dl vetemjöl (inte vetemjöl special)
  • 300 g osaltat smör (rumstempererat)
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 1 citron, samt finrivet skal av samma citron (tvättas innan)
  • 3 dl ljus sirap
  • 3 dl vispgrädde

 

Ingredienser kristyr

  • 2 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1/2 tvättad citron, finrivet skal
  • Lite färskpressad citronsaft (efter tycke och smak samt konsistens)

   

Gör så här

 

Dag nummer ett:

1 ) Ta fram alla kryddor och sikta dem tillsammans med salt och bikarbonat. 2 ) Blanda därefter kryddblandningen med det rumsvarma smöret, , farinsockret, strösockret och ägget. 3 ) Tvätta citronen och tillsätt den tillsammans med sirap, grädde och vetemjöl. Arbeta därefter alltsammans till en smidig deg. Plasta bunken och låt degen svälla och vila över natten i kylskåpet. 4 ) Nu är det dags att blanda kristyr. Vispa florsocker, äggvita och citronsaft med elvisp. Konsistensen ska vara slät men trögflytande. Lägg kristyren i en skål, täck med plastfolie och låt vila i kylen över natten.  

Dag nummer två:

1 ) Mjöla bakbord eller bänkyta och kavla därefter ut degen, ganska så tunt. 2 ) Ta fram pepparkaksformarna, lägg dem på degen och tryck så att du får fram dina former ur degen. Använd evempelvis en stekspade i metall för att lyfta kakorna från ytan. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 3 ) Vill du hänga pepparkakorna, egempelvis i fönstren i köket, så behöver du göra hål upptill innan de gräddas. 4 ) Sätt ugnen på 180 grader (inte varmluft). 5 ) Placera plåten mitt i ugnen och låt grädda i cirka 9 minuter. Håll ett öga så att de inte bränns vid. 6 ) Ta fram kristyren och en spritspåse, använd en mycket liten tyll/öppning. 7 ) Spritsa på dina pepparkakor medan de fortfarande är ganska så varma, då fäster det nämligen bättre.