Njut av julens saftigaste kaka. Foto: Stockphotosecrets

  Det blir inte jul utan saffran. Lussebullar i all ära, men denna underbart saftiga och smakrika kaka är minst lika bra - om inte ännu bättre! Enkel att lyckas med kommer den bli din favorit att bjuda på i jul. Dessutom smakar den nästan ännu bättre när den har fått stå i kylen över natten, och passar därför utmärkt att bjuda på även nästa dag. Håll tillgodo!  

 

Tips

De flesta vet att en sockerkaka lätt kan bli för torr. Knepet för att lyckas med alla slags sockerkakor är att vispa ägg och strösocker väldigt, väldigt fluffigt. Det underlättar att använda elvisp, eftersom det krävs en hel del vispande. Nästa viktiga knep är att aldrig vispa ner mjölet eftersom kakans konsistens då tenderar att bli som "gummi". Vänd försiktigt ner mjölet, ännu bättre är om du siktar det med en sil eller mjölsiktare.  

 
Ingredienser
  • 3 normalstora ägg (gärna ekologiska)
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
  • 1 dl mjölk (helst standardmjölk 3%)
  • 1/2 - 1 g saffran (1/2 g är standard, men tycker du om mer smak kan du använda ett helt gram)
  • 50 g smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • ströbröd och lite smör till formen

 

Gör så här

1 ) Börja med att sätta ugnen på 175 grader ( inte varmluft). 2 ) Ta fram en bunke och vispa ägg, strösocker och vaniljsocker/vaniljpulver poröst och vitt. 3 ) Ta fram en kastrull och koka upp mjölken tillsammans med saffranen. 4 ) Smält smöret i en separat kastrull. 5 ) Tillsätt smält smör i saffransmjölken under omrörning. 6 ) Ta fram en ny bunke och blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner det i smeten, alternativt sikta ner i det. 7 ) Smöra och bröa en sockerkaksform och häll sedan i smeten. 8 ) Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Tänk dock på att inte öppna ugnen för ofta, och inte tidigare än efter cirka 20 minuter, eftersom kakan då kan sjunka ihop. 9 ) Ta ur kakan och låt svalna på galler. Vänd sedan upp den på ett fat. 10 ) Serveras till fikasugna julfirare. Njut och ha en härlig stund!