Bjud på härliga ostar och glögg. Foto: Stockphotosecrets och Pixabay

Det är december och säsong för glögg, lussekatter, pepparkakor, julmusik och tomtar. Framförallt är det säsongen att umgås och träffa sina nära och kära. Att bjuda på glöggkväll eller glöggmingel behöver inte vara en komplicerad historia, eller ta mycket tid. Vi har samlat några enkla knep som fixar det rätta känslan på nolltid! 

 

 
 
Glöggen

Det allra viktigaste på varje glöggmingel är självklart glöggen - den är själva kärnan i det hela. Att göra egen glögg är alltid extra roligt. Är det dock så att tiden är knapp så att du inte hinner göra glögg, eller för att du inte vill göra det, så går det självklart alldeles utmärkt att bjuda på färdigköpt glögg. Glöm inte att ställa fram russin och mandlar till den som vill ha det i sin glöggmugg!  


Foto: Stockphotosecrets

 
 
Ett generöst ostfat

Duka upp ett vackert fat med olika slags ostar. Köp lite av varje, sorter du tycker om och som gästerna kan uppskatta. Har du en ostdisk/delikatessavdelning i din mataffär så kan de skära upp lagom stora bitar av det du vill ha. Kom ihåg grönmögelosten - den är oslagbar på pepparkakor! Servera gärna ett gott knäckebröd och pepparkakor till osten. En fikonmarmelad är inte heller helt fel!  

 
 
Charkuterier

Köp hem charkuterier som passar till osten, förslagsvis lufttorkad skinka. Snurra ihop skinkan till små "rosor" och lägg dem vackert på ett fat. Strö sedan över lite svartpeppar, det förhöjer smaken!  

Fikon

Servera gärna färska fikon som du delar på hälften och klickar på lite chèvreost. Det är riktigt smarrigt!  


Kom ihåg att tända ljus och dekorera gärna med sådant som doftar jul; exempelvis kanel, gran och stjärnanis. Foto: Pixabay

 

Färsk frukt

Något som ofta är underskattat på glöggmingel är färsk frukt. Vinterns röda äpplen tillsammans granatäpplen och vindruvor är vackert att se på. Dessutom är det gott att äta färsk, fräsch frukt till osten.  

Dekorationerna

Tänd levande ljus för att skapa julstämning. Ljuset i sig, men även doften, ger en härlig känsla av jul. Om du har ljusslingor hemma så är det vackert att tända dem och sedan dämpa ljuset från taklamporna. En eller annan blomma är inte heller fel, exempelvis hyacint som utan tvekan doftar av jul.  

Musiken

Något som verkligen sätter stämningen är musiken. Damma av julskivorna eller lyssna digitalt. Sveriges Radio har två särskilda kanaler med bara julmusik nu i december. Dels kan du ratta in dem på din radio, men du kan även spela från datorn eller mobilen.