Njut av en fika - på franskt vis. Foto: Stockphotosecrets

Bjud dina vänner och bekanta på en fransk galette fylld med säsongens allra finaste äpplen. Denna franska delikatess är lika vacker som den är god. Servera den ljummen med en klick vaniljglass! 

 

Den här tiden på året är butikernas fruktdiskar är fyllda till bredden av saftiga och smakrika svenska äpplen - det perfekta tillfället att baka en fransk äppelgalette är nu. Precis som det låter så kommer galette från Frankrike där den förekommer i många olika former och varianter.  Galette är namnet på en rad olika platta och runda bakverk. Det finns matiga varianter så som bovete-crêpes, även kallade Breton galette. Sedan finns även de sötare varianterna som passar perfekt som efterrätt eller fikabröd, ett exempel är denna typ av äppelgalette. Karaktäristiskt för alla galetter är att man kavlar ut degen, lägger på den önskade fyllningen så fint man bara kan, viker upp kanterna runt om och skjutsar in den i ugnen. Det behövs alltså ingen pajform för denna franska delikatess som är en njutning för både smaklökar och ögon!  

Tips

Det gäller att få till den rätta krispigheten, vilket kan vara lite knepigt. Se till att bearbeta degen minimalt och att alla ingredienser är riktigt kalla!  

Ingredienser

Pajdegen

  • 0,75 dl isvatten
  • 150 g kallt, osaltat smör
  • 3,5 dl vanligt vetemjöl (inte vetemjöl special)
  • 1,5 tsk vanligt strösocker
  • 0,25 tsk salt

Fyllningen

  • 5 svenska äpplen (t.e.x. Ingrid Marie)
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 1 tsk kanel
  • 20 g osaltat smör

 

Gör så här

1 ) Börja med att mäta upp vattnet till pajdegen i en behållare och ställa den i frysen ett tag. 2 ) Plocka alla ingredienser samt en bakplåt md bakplåtspapper (låt dock smöret ligga i kylen tills det ska användas). 3 ) Skär smöret i små tärningar, lägg det i en skål och ställ det sedan kylskåpet igen. 4 ) Ta fram en bunke och mät upp vetemjöl, strösocker och salt. Blanda noga med gaffel. 5 ) Har du en matberedare så underlättar det bearbetningen av degen. Kör samtliga ingredienser till pajdegen (förutom vattnet) i matberedaren på högsta hastighet, men endast i ca fem sekunder. Har du inte matberedare är det viktigtatt du blandar ingredienserna, utan att överarbeta degen. 6 ) Ta fram vattnet ut frysen och häll det över degblandningen. Knäpp på matberedaren och kör den i cirka 10 sekunder på högsta hastighet. Degen ska precis börja hålla ihop och fortfarande innehålla små smörbitar i den som inte blandat sig. 7 ) Forma snabbt degen till en boll/klump och platta ut den något. Förpacka den i plastfolie och låt vila i kylskåpet i cirka 25 minuter. 8 ) Sätt ugnen på 200°. 9 ) Skala och kärna ur äpplena och skär i centimetertjocka klyftor. 10 ) Lägg bakplåtspappret direkt på bakbordet/bänken. Ta fram degen, ta bort plasten och placera mitt på pappret. 11 ) Kavla nu ut degen till en cirkel, den bör vara ungefär 30 centimeter i diameter. 12 ) Flytta över bakplåtspapper med utkavlade degen till ugnsplåten. 13 ) Placera ut äppelskivorna i ett fint mönster (likt en "solfjäder") på degen. Låt de yttersta tre centimetrarna av degen vara helt fria från fyllning då de ska vikas in sedan. 14 ) Ringa över den flytande honungen över äpplena i ett jämt mönster. 15 ) Ta fram en skål och blanda muscovadosockret med kanelen. Använd en sked och strö blandningen jämt över äpplena. 16 ) Ta fram smöret ur kylen och hyvla det med osthyvel över fyllningen, så tunna skivor du kan. 17 ) Vik upp pajdegens kanter. 18 ) Grädda galetten mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter (håll ett öga på den). Du vet att den är färdig när den blivit lätt gyllenbrun och äpplena har mjuknat. 19 ) Ta ur ugnen och låt svalna något. 20 ) Den goda äppelgaletten serveras lite lätt ljummen, gärna med en klick vaniljglass!