Servera gärna med coctail- eller babyplommontomater och valfria salladsblad. Foto: Pixabay En klassisk hemlagad pesto på färsk basilika är alltid gott. Rätten är lätt att laga och passar perfekt både till vardags och fest. Serveras med favoritpastan och gärna en sallad. Njut av en riktigt härlig middag! LÄS OCKSÅ: Het och härlig höstgryta Ingredienser

  • Bladen från 2 krukor färsk basilika
  • 50 gram pinjenötter
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 100 gram parmesanost
  • 2 dl extra jungfru olivolja
  • Salt och svartpeppar efter tycke och smak
  • Serveras med favoritpastan, exempelvis spaghetti

Gör så här 1 ) Ta fram en stekpanna och rosta pinjenötterna utan olja. 2 ) Plocka av samtliga blad på två krukor färsk basilika. Stöt basilikabladen tillsammans med pinjenötter i en mortel. Du kan även köra i mixer eller matberedare för samma resultat. 3 ) Ringla ner hälften av olivoljan i blandningen samt ha i vitlöksklyftan. Mortla eller mixa lite till. Tillsätt resten av oljan. 4 ) Riv osten och tillsätt den i blandningen (använder du en mixer eller matberedare rå räcker det med att tärna osten). Mortla eller mixa igen och tillsätt sedan  salt och svartpeppar efter tycke och smak. 5 ) Koka spaghettin al dente. Häll av vattnet och blanda i peston. Servera och njut!