Ge katten en "gräsmatta" inomhus. Foto: Stockphotosecrets

Katter älskar att tugga på växter av olika slag. På sommaren äter utekatter gräs för att hålla magen i trim och för att bli av med hårbollar. Skona dina krukväxter genom att så kattgräs inne året om, perfekt för både inne- och utekatter. Det bästa är att du inte behöver köpa särskilt "kattgräs", det finns billigare och bättre alternativ!

 

Oavsett om du har innekatt eller utekatt kan det vara bra att odla eget kattgräs inomhus eller på balkongen. Katten behöver få i sig fibrerna som underlättar matsmältningen. Dessutom gör gräset att kissen blir av med hårbollar den fått i sig, antingen genom att den kräks eller via avföringen. En annan fördel med kattgräs är att dina krukväxter får vara ifred, vilket är bra då vissa krukväxter faktiskt är giftiga för katter.  

 

Så eget kattgräs

Du har säkert sett att det finns fröpåsar med särskilt "kattgräs". Det är egentligen inget märkvärdigt, bara helt vanliga frön förpackade som kattgräs. Vill du spara lite på slantarna, och så eget kattgräs, kan du använda frön av råg, havre, vete och korn. Det går också bra att använda vanligt gräsfrö. En stor påse havre ger ett betydligt billigare kilopris än specifikt kattgräs!

  

Gör så här

1 ) Använd en kruka eller plastbytta. 2 ) Ha i några centimeter jord och strö dina frön över jorden. 3 ) Täck med ett tunnt lager jord, cirka en centimeter. 4 ) Vattna rikligt och placera på en solig plats. 5 ) Vattna regelbundet. 6 ) Inom en till två veckor har du ett perfekt kattgräs till kissen!  


Tack matte eller husse! Foto: Pixabay