Alla har ju sin personliga smak, måla med den färg som passar hos dig! Foto: Stockphotosecrets

Visst är det vackert med alla vackra blommor i trädgården och på balkongen, men låt det inte stanna där. Måla om dina utemöbler i en färg du blir glad av så att du kan kan njuta ännu mer!

Läs även: Flytta utomlands och förverkliga drömmarna Om du funderar på att köpa nya utemöbler för att dina nuvarande är slitna eller tråkiga, då har du inget att förlora. Med hjälp av lite färg kan du väcka liv i en trädgårdsmöbel som sjunger på sista versen - det är enklare än man först kan tro.

En solgul stol gör en på gott humör. Foto: Pixabay

Välj kulör efter humör

Visst är det fint med vita trädgårdsmöbler, det är klassiskt och blir aldrig fel. Varför inte tänka lite utanför boxen och välja en kulör som verkligen gör dig på gott humör och sticker ut? Färg och form har ju en fantastisk förmåga att påverka vårt humör, så varför inte tänka lite nytt? En klargul stol eller ett rosa bord kan verkligen få fikagästerna att dra på smilbanden. Färg är ju dessutom, om man jämför med att köpa nya möbler, väldigt billigt. Så våga vara kreativ och välj den kulör du gillar! Läs också: Så blir du ett proffs på att grilla!

De rosa lådorna är kanske lite för mycket, men färgen är härlig! Foto: Stockphotosecrets

Så här gör du:

Numera finns det ett mycket stort utbud av vattenlösliga utefärger i butikerna. De så kallade fönsterfärgerna brukar fungera mycket bra och vara lättjobbade, dessutom finns de i många nyanser och blankheter så att du kan hitta rätt. Fråga personalen i färgbutiken om råd om du är osäker, de vet exakt hur du ska göra för att lyckas. 1 ) Börja med att tvätta möbeln som ska målas med särskild målartvätt. Du hittar många bra och prisvärda målartvättar i butik. Om ytan på möbeln är helt eller till viss del täckt med alger eller mögel så behöver du använda en särskild alg- och mögeltvätt. Denna tar kål på sporerna ordentligt så att ett angrepp inte blossar upp igen. När du är färdig med förbehandlingen så skölj mycket noga med vatten. 2 ) När möbeln torkat efter duschen har det blivit dags för en rejäl omgång med sandpapper och/eller slipmaskin. Mattslipa alla blanka ytor, skrapa bort all löst sittande färg och slipa bort grått trä så gott det går. Är det svårt att komma åt i hörn och vrår så kan du skrapa försiktigt med en morakniv. Allt detta tar tid, men slarva inte. För att resultatet ska bli bra och hålla länge så behöver grunden göras noga och bra. 3 ) Om möbeln är ny så behandlar du den med en impregnerande grundolja. Är den dock gammal behandlar du enbart de trärena ytorna med impregneringsolja. 4 ) Om din möbel är helt trären, det vill säga att den bara är behandlad med impregnerande grundolja, så grundmålar du hela möbeln. I annat fall räcker det med att grunda enbart de trärena ytorna. Låt torka och slipa försiktigt bort eventuella ojämnheter med fint sandpapper och borsta bort slipdammet. 5 ) Nu är det äntligen dags för den riktigt roliga biten - att måla med den fina färgen! Måla två lager med din valda färgen för utomhusbruk. Låt torka mellan varven. 6 ) Placera ut möbeln på sin plats i trädgården eller på balkongen. Inred som du önskar med växter och textilier. Ställ fram fikat och njut av resultatet! Läs även: Rama in trädgården med en häck

Det är ganska så pilligt, men rottingmöbler kan självklart också målas! Foto: Stockphotosecrets

Läs mer om trädgård: Växthusdrömmar

Röda möbler smälter in i naturen på hösten och våren. Foto: Stockphotosecrets