Foto: Stockphotosecrets

Det finns roligare saker att göra än att städa. Ibland behöver det dessutom gå extra snabbt att städa köket, särskilt om gäster är på intåg. Här är fem knep som gör att du får ordning och reda i köket på nolltid!

 

Brukar du dra dig för att städa köket? Då är du inte ensam. Ibland har man vare sig tid eller lust att städa köket riktigt noga. Kanske har du just fått veta att det ett gäng fikagäster är på väg? Vid sådana tillfällen är det bra att ha några snabba knep för att på kort stund och med liten ansträngning få köket att se bra ut. Håll tillgodo!  


Det brukar bli en hel del disk. Foto: Stockphotosecrets

 

Ta hand om disken

Högar med disk gör att hela köket ser rörigt, stökigt och tråkigt ut. Har du diskmaskin så ställ in den smutsiga disken. I annat fall kan du lägga smutsdisken i blöt under tiden som du ser över resten av köket.  Töm diskstället så fort du diskat och plocka även bort onödiga prylar från diskbänken. När diskbänken inte är belamrad kommer köket att se betydligt mer städat ut.  Rengör de blanka ytorna i köket för att snabbt få effekt. Foto: Stockphotosecrets

 

Få det att skina

Så fort det blänker och gnistrar i köket ser det mer städat och trevligt ut. Använd klassisk fönsterputs på en mikrofiberduk för att enkelt putsa upp kranen och diskhon. Dörrarna till kylskåp och frys blir snabbt smutsiga, matrester och flottiga fingeravtryck har en tendens att pryda de här ytorna. Rengör enkelt och smidigt dörrarna till kyl och frys för ett trevligt intryck. Börja med att plocka bort lappar och annat som kanske sitter uppe med magneter. Använd sedan en mikrofiberduk och vanlig fönsterputs, det fungerar hur bra som helst på de flesta ytor i ett kök. På nolltid får hela köket sig ett rejält lyft!  

  

Ta bort fläckar på golvet

Att golvet i ett kök blir fläckigt och smutsigt är inte alls märkligt. Har du bråttom kan du välja att "punktstäda" golvet där det verkligen behövs. Ett sådant område brukar kunna vara vid spisen, ett annat vid kylskåpet. Sopa först dessa områden lite snabbt med en sopborste. Använd sedan en fuktad kökssvamp för att gno bort de envisa fläckarna. Torka eventuellt torrt med lite hushållspapper.  


Snabbstäda golvet med sopborste och kökssvamp. Foto: Stockphotosecrets

 

Rensa på köksbordet

Med tanke på att vi spenderar mycket tid i våra kök så har köksbord en särskild tendens att bli belamrade med både det ena och det andra. Här kan det ligga tidningar, reklamblad, tvätt som ska strykas, mobilladdare, kvitton och mycket mer. Har du bråttom kan du ta en korg eller låda och lägga ner alla lösa prylar i den tills du hinner sortera ordentligt. Torka av bordet och ställ fram ljuslyktor och en blomma. På bara någon minut ser rummet väldigt mycket mer inbjudande ut!  


Färska blommor tillför mycket i rummet. Foto: Pixabay

 

Gå ut med soporna

Vi vet alla att det är lätt att glömma soporna och tänka att "jag tar dem sedan". Gamla matrester har en tendens att lukta illa. Gå därför ut med soporna och bli av med den unkna lukten. När du kommer in kan du tända ett doftljus om du har det hemma, det får köket att lukta inbjudande och härligt när gästerna kommer!  Foto: Stockphotosecrets